Bestemming
Gastronomie in Italië Gastronomie in Italië

Gastronomie in Italië

Overal ter wereld kookt men, al dan niet op een hoog niveau, volgens de Italiaanse keuken. Vandaag de dag laveert de Italiaanse kookkunst tussen het behoud van de tradities enerzijds, en de open houding versus nieuwe methodes en invloeden anderzijds. Het resultaat?
Een nieuw culinair aanbod, waarbij kwaliteit en inventiviteit meer dan ooit de boventoon voeren.
Hoewel de Italiaanse keuken vaak teruggebracht wordt tot de drie-eenheid pasta-pizza-ijs, kent deze keuken een enorme variatie en een ongekende rijkdom aan gerechten.
De gastronomische erfenis van een prachtig land met een bijzondere geschiedenis

Dit land van bergen en vlakten, badend in de Middellandse Zee en in het zonlicht, kent een gastronomie die zowel de soberheid van de Abruzzen als de weelde van Emilie-Romagne weerspiegelt, en die gevoed wordt door het trendy Milaan, het industriële Turijn, het elegante Portofino en het populaire Palermo. Elke regio of elke stad kan u een eigen, bijzonder product, een kenmerkend gerecht of een heerlijke saus voorzetten, waarvan het recept uiteraard heimelijk bewaard wordt. De Amalfikust voorziet ons van heerlijke citroenen, Toscane is befaamd vanwege de Lardo di Colonnata, Piëmont heeft de beroemde witte truffel.
Parmesan en mozzarella wordt wereldwijd geëxporteerd. En de liefhebber van goede wijn kan in Italië zijn hart ophalen. Natuurlijk denken we aan de Chianti, de topper onder de Italiaanse wijnen, de Valpolicella uit Venetië of de Prosecco, die gemixt in een cocktail de basis is voor de beroemde Spritz.
Vele volkeren doorkruisten Italië, en dat zien we terug in de Italiaanse keuken: deze is namelijk doordrenkt van de invloed van deze passanten. Sicilië is een voorbeeld van een smeltkroes van culturen: in het gerecht cùscusu, een populair gerecht met couscous en vis, zien de invloed van de Grieken, de Noormannen en de Arabieren. Gaan we naar het uiterste Noordoosten van het land, dan zien we duidelijk de invloed van...Oostenrijk en haar beroemde Weense patisserie. 


Traditioneel met een wereldse kijk

Wie naar Italië gaat, komt daar niet alleen voor het heerlijke eten, maar ook voor de eetcultuur. De mediterrane eetcultuur berust op 5 pijlers. Deze 5 pijlers zijn vrijwel overal te vinden, maar gelukkig bent u niet verplicht om u er aan te houden. U loopt namelijk de kans niet alles op te kunnen!

U begint natuurlijk met verschillende Antipasti. In de antipasti proeft u het beste wat Italië te bieden heeft. De antipasti bestaan uit gegrilde groenten op smaak gebracht olijfolie, kaas, vleeswaren en specialiteiten zoals bruschetta's (gegrilde stukjes brood met knoflook en olijfolie). Ze worden overal in Italië geserveerd en zijn de echte 'appetizers' voor het uiteindelijke diner!

Bij een typisch Italiaanse maaltijd volgt daarna de primo piatto (het eerste gerecht). In het noorden bestaat dit meestal uit polenta of risotto, een typisch gerecht uit de hoofdstad van de mode, de architectuur en het design, oftewel het hippe Milaan. Met deze primi was Italië een van de eerste landen die verschillende glutenvrije opties van dit voorgerecht aanbood, zodat iedereen hiervan kon genieten. Het gaat hier natuurlijk om pasta's in alle mogelijke vormen: ravioli, tagliatelle, penne,....- plus de bijbehorende sauzen.

Gastronomie in Italië
De segundo piatto bestaat uit vlees of vis: een Milanees gepaneerd kalfslapje, Romeinse gefrituurde calamaris of kabeljauw met pesto genovese.  Uiteraard mag u de kazen niet overslaan, want Italië is met zijn 450 soorten het op een na grootste kaasland. Heeft u genoten van de kazen, dan bent u klaar voor de dolci.
Er is een duizelingwekkend lijst met desserts, die vaak seizoensgebonden zijn. Denk hierbij niet alleen aan de mythische tiramisu en panacotta, maar bijvoorbeeld ook aan panettone (met kerst), een brioche met gekonfijt fruit.

De Italiaanse keuken is trots op zijn wortels, maar onder invloed van een nieuwe generatie chef-koks zien we vandaag de dag een evolutie van de Italiaanse cuisine, die zich moderniseert en zich uit in talloze vormen van a new Italian way.
Het zal dan ook niemand verbazen dat de World's Best 50 Restaurants, een jaarlijkse verkiezing van de beste restaurants ter wereld door het Britse blad Restaurant, in 2016 een Italiaanse tafel als winnaar aanwezen.


De restaurants van AccorHotels, een open boek van de Italiaanse keuken

AccorHotels is over het hele Italiaanse grondgebied te vinden op bijzondere locaties en weerspiegelt deze buitengewone en innovatieve gastronomie die tegelijkertijd geworteld blijft in de traditie.
In Mercure Palermo in Palermo worden in de bar en het restaurant Exè brunches op z'n Siciliaans geserveerd, en dat in een superbe decor van Giorgio Pes, de decorontwerper van de film 'Il Gattopardo' uit 1963 van Luciano Visconti. Op Sardinië biedt de Tanit meer dan alleen een mooi visgericht met uitzicht op zee: in een betoverende en geraffineerde ambiance en een magnifiek uitzicht op de fjord Poltu Quatu, geeft het restaurant op geheel eigen wijze een nieuwe invulling aan visgerechten met rauwe, gestoomde, gezouten of gegratineerde vis.
Verliefde koppels vinden een warm onderkomen in Hôtel Papadopoli.

Dankzij de elegante stijl, de gezellige wintertuin en het dichtbij gelegen Canal Tolentini is dit de perfecte omgeving voor een diner bij kaarslicht in de traditie van de beroemde Venetiaanse keuken.
Creatievelingen krijgen nooit genoeg van de Italiaanse keuken in Rome: de Ibis Kitchen Oopen biedt persoonlijke gerechten 'op maat', samengesteld op basis van een enorm assortiment aan pasta's, gegrilde vis, vlees en sauzen.

Hieronder vindt u een selectie van onze Italiaanse tafels

Onze samenwerkende restaurants

Onze gerelateerde artikelen